At være idrætsudøver på eliteniveau er tidskrævende, fysisk hårdt, og en mental udfordring. Man træner hårdt hver dag, og gør det for at opnå ét mål. I svømning kan flere års træning kulminere i en sprint på 20-23 sekunder, hvor alle detaljer skal være på plads. Én fejl kan koste forskellen mellem guld og en 5. plads. Derfor kan det være krævende at være svømmer på eliteniveau.

 

Mange træningspas, morgen og aften

Det første der gør sig gældende når man snakker elitesvømning, er at der er mange træningspas. Det er ikke unormalt at træne mere end 10 gange op ugen, af to timers varighed, + styrketræning udover. Det er en krævende sport, hvor alle kæmper mod det samme mål: OL.

Den store mængde af træning gør også at mange bliver sorteret fra i processen mod at blive elitesvømmer. Skole og job kan komme i vejen, og gøre at indsatsen bliver halvhjertet. Derfor er det også vigtigt at have en træner der kan motivere, og sørge for at svømmerne har lyst til at komme tæt på 2 gange om dagen, hver dag.

 

At træne i perioder

Noget man ved som svømmer, er at man træner i perioder. Ikke dermed sagt at man kun træner i nogle perioder, og ikke i andre. Det betyder nærmere, at man træner i perioder op mod et mål, typisk DM, hvor man træner meget hårdt igennem efteråret. Her vil kroppen typisk konstant være træt, øm, og tung.

I denne periode bygger man træningen op, til at rykke det fysiologiske, og dermed gøre kroppen stærkere på den rigtige måde. Når man nærmer sig målet, begynder man en nedtrapningsperiode. Her har man typisk færre træningspas, og den træning man får er væsentlig lettere end normalt. På den måde bliver kroppen frisk og let, og klar til konkurrence.

 

Behovet for løsning af spændinger, og forebyggelse af skader

Med en masse hård træning, kommer risikoen for skader også. Her laver man typisk en masse øvelser, for at forebygge mod skader. Her kan det være en god idé løbende at få løsnet op i de spændinger der må være i kroppen, og på den måde sørge for at kroppen er klar til at træne videre.

Her kan Body-sds.dk hjælpe, med en kropsbehandling der løsner spændinger i muskulatur, inflammationer i sener, og hævelser omkring leddene.

En skade midt i sæsonen kan hurtigt påvirke resten af året, hvor man ikke kan træne optimalt, og derfor ikke bliver klar til de store målsætninger. Derfor er det vigtigt at forebygge, og dermed sørge for at kroppen er mere modstandsdygtig over for belastninger, der vil komme igennem svømning. Typiske skader man ser i svømning foregår omkring knæ og skulder, da disse kan komme under stor belastning, alt efter hvilken stilart du svømmer.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *