Hvorfor løbe? Det er sundt at løbe! Alle former for motion er godt for kroppen og for sindet – og det anbefales, at alle er aktive hver dag. Det anbefaler man, da fysisk aktivitet kan forebygge en helt række sygdomme. Motion dækker over forskellige former for intensitet, hvorfor hverdagsaktiviteter som cykling til og fra job, sagtens kan tælle som daglig motion. Man kan læse meget mere om fysisk aktivitet – og hvorfor det er vigtigt for helbredet på Sundhedsstyrelsen

Sæt realistiske mål

Når man starter med at løbe, er det en god idé at sætte overkommelige mål. Det skal selvfølgelig være mål, man skal stræbe efter at nå, men man bør gøre dem så overskuelige som muligt. På denne måde sørger man for at holde motivationen ved lige. Stræber man for højt med urealistiske mål fra starten, vil det virke som et nederlag, når man ikke gennemfører sin målsætning. Det kan ødelægge motivationen og lysten til at fortsætte. Særligt i starten er det godt at have ekstra motivation, da man foretager sig en livsstilsændring.
Realistiske mål kan for eksempel være, at man skal løbe 2 gange om ugen i 8 uger. Her er hastighed og længde ligegyldigt, bare man kommer af sted. Med tiden kan man sætte mål som at løbe et bestemt tidsinterval eller antal kilometer, hvor målet er, at man skal løbe hele distancen/tidsintervallet uden at komme ned at gå.

Interval

Har man svært ved at holde sig løbende på en længere rute eller flere minutter ad gangen, vil intervalløb være et godt sted at starte. Intervalløb betyder, at man skiftevis løber og går, så netop gang er planlagt på turen. Man bør have længere løbetid end tid, hvor man går. Ideelt kan man løbe to minutter, gå et minut, løbe to minutter og gå et minut, osv.

Giv ikke op

Hvis man har haft en dårlig løbetur, hvor man ikke har opfyldt sit mål, kan det virke demotiverende. Det kan medføre lysten til at give op, men det bør man ikke. Hvis man føler, man har fejlet på sin løbetur, skal man tænke positivt på, at man var taget ud for at løbe. Uanset løbeturens udfald har man fået mere ud af det end at sidde hjemme på sofaen. Det er vigtigt, at man ser positivt på sit løb – også selvom det ikke altid går, som ønsket. Så må man bare op på hesten igen – og gøre næste løbetur bedre.

Øg motivationen

Det kan være svært at motivere sig selv til at løbe flere gange ugentligt. Derfor kan det være en god idé at finde sig en løbemakker. Man bør finde sig en på samme niveau, så man passer sammen i løbestil og løbetempo. Er man nybegynder, bør man finde en, der også skal til at starte med at løbe. Man kan med fordel høre sin kæreste, venner og familie ad, om nogle af dem er frisk på at løbe.

Suppler med sund kost

Når man dyrker motion, som løb, får man det gradvist bedre med sig selv og i sin krop. Derfor kan det være en fordel at supplere løb med en sund kost, for en optimal sund livsstil. Også her kan det være ideelt at have en motivations-makker, som ovenstående mht. løb. Hvis man har en at lave mad med, vil man have nemmere ved at opretholde den sunde livsstil fremfor at falde i og spise usundt igen.

Følger du ovenstående gode råd, har du et godt grundlag for at få dannet en god løberutine. Kort sagt er det altid bedre at komme afsted ud at løbe i modsætning til at blive hjemme på sofaen. Derfor skal man ikke lade en ’dårlig’ løbetur slå sig ud, men i stedet lære fra det – og gøre det bedre næste gang. God løbetur!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *